Sütemények, Torták, Desszertek:
Apró kiflik
Hozzávalók:
Tésztához
50 dkg liszt
45 dkg vaj
2,4 dl tejföl
4 tojássárga
porcukor
Töltelékhez
baracklekvár vagy dió, esetleg mák, amit jobban szeretünk
Elkészítés:
A lisztet vajjal elmorzsoljuk. A tejfölt a tojássárgájával elkeverjük, és az egészet jól összegyúrjuk. 16 egyforma kis gombócra osztjuk. Jól lezárt nejlonzacskóban másnapig hűtőszekrénybe tesszük. Másnap egy konyharuhát jól megszórunk porcukorral, és egyszerre csak egy gombócot kivéve a hűtőből, kinyújtjuk kb. 30 cm átmérőjű kör alakúra.
8 részre osztjuk, cikkekre. Nem kell megmozdítani, csak a külső oldalára rárakjuk a kis halom tölteléket. Lehet dió, mák, baracklekvár, de ez utóbbiból csak keveset tegyünk, mert lefolyhat. Miután felsodortuk kifli formára, enyhén kivajazott teflon tepsiben ujjnyi távolságra rakjuk, és előmelegített sütőben kb. 20-25 percig sütjük, amíg szép világosbarna nem lesz. A kimaradt, sütésre váró tésztát hűtőben tartsuk, ne szobahőmérsékleten! Ha hosszabb ideig szeretnénk tárolni, a nyers tészta légmentesen lezárva mélyhűtőben eláll.
Aranygaluska
Hozzávalók:
10 dkg margarin
50 dkg liszt
3 tojás sárgája
2 dkg élesztõ
2,5 dl tej
5 dkg cukor
csipetnyi só
15 dkg darált dió
A vanília habhoz:
4 dl tej
4 db tojás
1 cs. Krém pudingpór
1 dl tejszín
1 cs vaníliás cukor
15 dkg kristálycukor
Elkészítés:
Keverjük össze az élesztőt a meleg tejjel és kevés cukorral, keverjük a lisztbe, dolgozzunk bele 5 dkg puha margarint, a tojások sárgáját, a cukrot és a sót.
Gyúrjunk egy sűrű galuskatésztát. Hagyjuk 1,5 órát meleg helyen kelni.
Borítsuk egy lisztes gyúródeszkára, és szaggassuk ki pogácsaszaggatóval félhold alakúra.
5 dkg olvasztott margarinnal kenjük be minden oldalról a pogácsákat és helyezzük be egy margarinnal kikent tepsibe szorosan egymás mellé. A sorok közé szórjunk darált diót.
Hagyjuk fél órát pihenni, majd előmelegített sütőben süssük arany barnára.
A vanília krémpudingot 1 dl tejszínnel és 4 tojás sárgájával hőálló keverőtálban simára keverjük. A tejet felforraljuk és a keverőtálba öntjük, állandó keverés közben vízgőzre tesszük, felfőzzük.
A tojás fehérjét kemény habbá verjük, hozzáadjuk a cukrot, vaníliás cukrot és keményre verjük, majd a forró alaphoz adjuk, gyorsan elkeverjük.
Banános finomság
Hozzávalók:
1 személy részére:
1 Pohár sima joghurt
1 Banán
Elkészítés:
Először egy kis joghurtot öntünk egy edényke aljába, utána banánszeleteket teszünk bele, majd ismét joghurt és banán következik. Ezt addig csináljuk amíg tele nem lesz vele a tál.
Díszítésnek használhatunk színes cukorkákat vagy müzlit is.
Banános kakaótorta
Hozzávalók:
2,5 dkg vaj
3 tojás
15 dkg cukor
1,5 dl tej
18 dkg liszt
1,5 kávéskanál sütőpor
3 dkg kakaó
3 banán
tetejére porcukor
Elkészítés:
A vajat a tojásokkal habosra keverjük a cukorral együtt.
A tejet hozzáadjuk. A lisztet a sütőporral és a kakaóval együtt a masszába forgatjuk. A meghámozott banánokat villával Összetörjük és ezt is belekeverjük. Kerek tortaformában sütjük közepesnél alacsonyabb lánggal (175 °C) 45 percig, tűpróbáig. Ha kihűlt, porcukorral megszórjuk.
Diós sütemény (karácsonyi)
Hozzávalók:
8 tojás
15 dkg porcukor
30 dkg darált dió
2 ek. zsemlemorzsa
1 mokkáskanál sütőpor
10 dkg. előzőleg rumba áztatott mazsola
Elkészítés:
A 8 tojássárgáját habosra verjük a porcukorral. Beletesszük a diót, morzsát, sütőport, mazsolát, jól kikeverjük, és végül óvatosan hozzákeverjük a felvert kemény tojáshabot.
Kivajazott tepsibe öntjük, előmelegített sütőbe tesszük, de mérsékelt tűzön sütjük 35-40 percig. kihűlés után meglocsoljuk a tetejét rummal, majd olvasztott csokival fedjük be.
Csoki muffin
Hozzávalók:
12 db muffinhoz:
15 dkg vaj
10 dkg cukor
10 dkg liszt
tej
1 ek sütőpor
1 ½ ek kakaópor
ét vagy tej csoki
2 tojás
mogyorókrém
Elkészítés:
A lisztet tálba öntjük. Hozzáadjuk a sütőport, a darabokra tört csokit és a kakaópórt.
Egy másik tálban a vajat a cukorral összekeverjük, darabonként hozzáadjuk a tojást és jól elkeverjük.
Hozzáöntjük a lisztet, a mogyorókrémet és a tejet. Robotgéppel jól elkeverjük.
A sütőformát kibéleljük a papírokkal és ebbe tesszük a tésztát.
5-ös fokozaton előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük.
Hagyjuk kihűlni.
Csokoládés puszedli
Hozzávalók:
12,5 dkg vaj
5 dkg vaníliás cukor
1 tojás
12,5 dkg liszt
2 evőkanál kakaópor
5 dkg barnacukor
1 csomag sütőpor
csipetnyi só
12,5 dkg durvára vagdalt étcsokoládé
Elkészítés:
A vajat, a két féle cukrot, és a tojást habosra keverjük.
Szitáljuk bele a lisztet, sütőport, a sót, a kakaóport és ezután alaposan dolgozzuk ki. Keverjük hozzá a csokoládét.
Vajazzunk ki egy sütőlemezt (vagy alufólián) és kiskanállal osszuk rajta szét a puszedliket. Távol egymástól, mert meg fognak dagadni. 5-10 percig süssük előmelegített sütőben 190 °C-on. Vegyük ki, és hagyjuk hűlni.
Hó kifli
Hozzávalók:
50 dkg liszt
20 dkg margarin
1 dl tejföl
1 ek cukor
2 dkg élesztő
pici só
kevés tej
ízlés szerint baracklekvár, darált dió vagy mák a töltelékhez
kb. 10 dkg vaníliás porcukor
Elkészítés:
Az élesztőt a cukros tejben megfuttatjuk.
A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal. Hozzáadjuk a cukrot, a sót, az élesztőt, a tejfölt és annyi tejet, hogy összeálljon.
Hagyjuk egy órát pihenni.
3 mm vastagra kinyújtjuk, és pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.
Megtöltjük a lekvárral, dióval, mákkal és kifliket formálunk belőle.
200 fokra előmelegített sütőben megsütjük, és még forrón megforgatjuk a vaníliás porcukorban. |