
Stemnyek, Tortk, Desszertek:
Apr kiflik
Hozzvalk:
Tszthoz
50 dkg liszt
45 dkg vaj
2,4 dl tejfl
4 tojssrga
porcukor
Tltelkhez
baracklekvr vagy di, esetleg mk, amit jobban szeretnk
Elkszts:
A lisztet vajjal elmorzsoljuk. A tejflt a tojssrgjval elkeverjk, s az egszet jl sszegyrjuk. 16 egyforma kis gombcra osztjuk. Jl lezrt nejlonzacskban msnapig htszekrnybe tesszk. Msnap egy konyharuht jl megszrunk porcukorral, s egyszerre csak egy gombcot kivve a htbl, kinyjtjuk kb. 30 cm tmrj kr alakra.
8 rszre osztjuk, cikkekre. Nem kell megmozdtani, csak a kls oldalra rrakjuk a kis halom tltelket. Lehet di, mk, baracklekvr, de ez utbbibl csak keveset tegynk, mert lefolyhat. Miutn felsodortuk kifli formra, enyhn kivajazott teflon tepsiben ujjnyi tvolsgra rakjuk, s elmelegtett stben kb. 20-25 percig stjk, amg szp vilgosbarna nem lesz. A kimaradt, stsre vr tsztt htben tartsuk, ne szobahmrskleten! Ha hosszabb ideig szeretnnk trolni, a nyers tszta lgmentesen lezrva mlyhtben elll.
Aranygaluska
Hozzvalk:
10 dkg margarin
50 dkg liszt
3 tojs srgja
2 dkg lesztõ
2,5 dl tej
5 dkg cukor
csipetnyi s
15 dkg darlt di
A vanlia habhoz:
4 dl tej
4 db tojs
1 cs. Krm pudingpr
1 dl tejszn
1 cs vanlis cukor
15 dkg kristlycukor
Elkszts:
Keverjk ssze az lesztt a meleg tejjel s kevs cukorral, keverjk a lisztbe, dolgozzunk bele 5 dkg puha margarint, a tojsok srgjt, a cukrot s a st.
Gyrjunk egy sr galuskatsztt. Hagyjuk 1,5 rt meleg helyen kelni.
Bortsuk egy lisztes gyrdeszkra, s szaggassuk ki pogcsaszaggatval flhold alakra.
5 dkg olvasztott margarinnal kenjk be minden oldalrl a pogcskat s helyezzk be egy margarinnal kikent tepsibe szorosan egyms mell. A sorok kz szrjunk darlt dit.
Hagyjuk fl rt pihenni, majd elmelegtett stben sssk arany barnra.
A vanlia krmpudingot 1 dl tejsznnel s 4 tojs srgjval hll kevertlban simra keverjk. A tejet felforraljuk s a kevertlba ntjk, lland kevers kzben vzgzre tesszk, felfzzk.
A tojs fehrjt kemny habb verjk, hozzadjuk a cukrot, vanlis cukrot s kemnyre verjk, majd a forr alaphoz adjuk, gyorsan elkeverjk.
Bannos finomsg
Hozzvalk:
1 szemly rszre:
1 Pohr sima joghurt
1 Bann
Elkszts:
Elszr egy kis joghurtot ntnk egy ednyke aljba, utna bannszeleteket tesznk bele, majd ismt joghurt s bann kvetkezik. Ezt addig csinljuk amg tele nem lesz vele a tl.
Dsztsnek hasznlhatunk sznes cukorkkat vagy mzlit is.
Bannos kakatorta
Hozzvalk:
2,5 dkg vaj
3 tojs
15 dkg cukor
1,5 dl tej
18 dkg liszt
1,5 kvskanl stpor
3 dkg kaka
3 bann
tetejre porcukor
Elkszts:
A vajat a tojsokkal habosra keverjk a cukorral egytt.
A tejet hozzadjuk. A lisztet a stporral s a kakaval egytt a masszba forgatjuk. A meghmozott bannokat villval sszetrjk s ezt is belekeverjk. Kerek tortaformban stjk kzepesnl alacsonyabb lnggal (175 C) 45 percig, tprbig. Ha kihlt, porcukorral megszrjuk.
Dis stemny (karcsonyi)
Hozzvalk:
8 tojs
15 dkg porcukor
30 dkg darlt di
2 ek. zsemlemorzsa
1 mokkskanl stpor
10 dkg. elzleg rumba ztatott mazsola
Elkszts:
A 8 tojssrgjt habosra verjk a porcukorral. Beletesszk a dit, morzst, stport, mazsolt, jl kikeverjk, s vgl vatosan hozzkeverjk a felvert kemny tojshabot.
Kivajazott tepsibe ntjk, elmelegtett stbe tesszk, de mrskelt tzn stjk 35-40 percig. kihls utn meglocsoljuk a tetejt rummal, majd olvasztott csokival fedjk be.
Csoki muffin
Hozzvalk:
12 db muffinhoz:
15 dkg vaj
10 dkg cukor
10 dkg liszt
tej
1 ek stpor
1 ½ ek kakapor
t vagy tej csoki
2 tojs
mogyorkrm
Elkszts:
A lisztet tlba ntjk. Hozzadjuk a stport, a darabokra trt csokit s a kakaprt.
Egy msik tlban a vajat a cukorral sszekeverjk, darabonknt hozzadjuk a tojst s jl elkeverjk.
Hozzntjk a lisztet, a mogyorkrmet s a tejet. Robotgppel jl elkeverjk.
A stformt kibleljk a paprokkal s ebbe tesszk a tsztt.
5-s fokozaton elmelegtett stben 25-30 percig stjk.
Hagyjuk kihlni.
Csokolds puszedli
Hozzvalk:
12,5 dkg vaj
5 dkg vanlis cukor
1 tojs
12,5 dkg liszt
2 evkanl kakapor
5 dkg barnacukor
1 csomag stpor
csipetnyi s
12,5 dkg durvra vagdalt tcsokold
Elkszts:
A vajat, a kt fle cukrot, s a tojst habosra keverjk.
Szitljuk bele a lisztet, stport, a st, a kakaport s ezutn alaposan dolgozzuk ki. Keverjk hozz a csokoldt.
Vajazzunk ki egy stlemezt (vagy aluflin) s kiskanllal osszuk rajta szt a puszedliket. Tvol egymstl, mert meg fognak dagadni. 5-10 percig sssk elmelegtett stben 190 C-on. Vegyk ki, s hagyjuk hlni.
H kifli
Hozzvalk:
50 dkg liszt
20 dkg margarin
1 dl tejfl
1 ek cukor
2 dkg leszt
pici s
kevs tej
zls szerint baracklekvr, darlt di vagy mk a tltelkhez
kb. 10 dkg vanlis porcukor
Elkszts:
Az lesztt a cukros tejben megfuttatjuk.
A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal. Hozzadjuk a cukrot, a st, az lesztt, a tejflt s annyi tejet, hogy sszelljon.
Hagyjuk egy rt pihenni.
3 mm vastagra kinyjtjuk, s pogcsa szaggatval kiszaggatjuk.
Megtltjk a lekvrral, dival, mkkal s kifliket formlunk belle.
200 fokra elmelegtett stben megstjk, s mg forrn megforgatjuk a vanlis porcukorban. |